dilluns, 5 de gener de 2009

Carta oberta de la Xarxa Internacional de Jueus Antisionistes


Som una xarxa internacional de jueus incondicionalment compromesos amb les lluites d'emancipació humana, de les quals l'alliberament dels habitants de Palestina i de la seua terra és una part primordial. El nostre compromís és el desmantellament del apartheid israelià, la tornada dels refugiats palestins, i la fi de la colonització israeliana de la Palestina històrica.

Des de Polònia fins a l'Iraq, des d'Argentina fins a Sud-àfrica, des de Brooklyn fins a Mississippi, jueus van ser part en la recerca de justícia, manifestant el seu desig per un món més just, participant amb uns altres en lluites col·lectives. Jueus van participar prominentment en la lluita dels treballadors durant la depressió americana, en el moviment dels drets civils, en la lluita en contra del apartheid sud-africà, en la lluita contra el feixisme a Europa i en molts altres moviments pel canvi social i polític. La històrica i progressiva neteja ètnica de la població palestina de les seues terres per part de l'Estat d'Israel contradiu i traïx aquesta llarga història de participació jueva en lluites d'alliberament col·lectives.
El sionisme - la ideologia fundadora que es manifesta actualment en l'Estat d'Israel - va plantar arrels en l'era del colonialisme europeu i es va disseminar a continuació del genocidi Nazi. El sionisme es va nodrir dels més violents i opresius fets del segle dinou, llimant els nombrosos esforços d'una militància de jueus en les lluites d'alliberament. Honrant aquestes lluites i per a reprendre un lloc en els vibrants moviments populars del nostre temps, el sionisme, en totes les seues formes, ha de ser abandonat.

Això és crucial, primer que res, pel seu impacte en els habitants de Palestina i la resta de la regió. El sionisme també deshonra la persecució i el genocidi dels jueus europeus a l'usar la seua memòria per a justificar i perpetuar el racisme i colonialisme europeus. El sionisme és responsable per l'extens desplaçament i alienació dels jueus mizrahi (jueus d'ascendència africana i asiàtica) de les seues diverses històries, idiomes, tradicions i cultures. Els jueus mizrahi tenen una història en aquesta regió de més de 2.000 anys. Mentre el sionisme s'arrelava, aquestes històries van ser interrompudes del seu propi esdevenir darrere de la segregació dels jueus imposada per l'Estat d'Israel.

Com a tal, el sionisme ens implica en l'opressió del poble palestí i en la denigració de les nostres pròpies tradicions, lluites per la justícia i aliances amb el nostre proïsme.

Ens comprometem a: Oposar-nos al sionisme i a l'Estat d'Israel.

El sionisme és racista. Demanda poder polític, econòmic i legal per a les persones i cultures jueves i europees per sobre dels pobles i les cultures autòctones. El sionisme no solament és racista sinó antisemita. Protegeix la imagineria antisemita europea i sexista del "jueu diaspòric" efeminat i feble i contraposa a aquest un "jueu nou" violent i militaritzat, que és un perpetrador i no una víctima de la violència racialitzada.

El sionisme per tant busca convertir als jueus en blancs, a través de l'adopció del racisme blanc en contra del poble palestí. A pesar de la necessitat d'Israel d'integrar als mizrahi per a mantenir una majoria jueva, aquest racisme també es manifesta en la marginació i l'explotació econòmica de la població mizrahi socialment pobra. Aquesta violència racialitzada també inclou l'explotació dels treballadors migratoris.

Els sionistes disseminen el mite que Israel és una democràcia. En realitat, l'Estat d'Israel ha establert i implementat pràctiques i polítiques internes de discriminació contra els jueus d'ascendència mizrahi i exclou i restringeix als palestins. A més, l'Estat d'Israel, en col·laboració amb els Estats Units, soscava qualsevol moviment àrab per l'alliberament i el canvi social.

El sionisme perpetua l'excepcionalisme jueu. Per a defensar els seus crims, el sionisme conta una versió de la història jueva que està desconnectada de la història i les experiències d'altres persones. Promou la narrativa de l'holocaust nazi com excepcional en la història de la humanitat - a pesar de ser un de molts holocausts, des dels aborígens nord-americans fins a Armènia i Rwanda. El sionisme separa als jueus de les víctimes i els supervivents d'altres genocidis en lloc d'unir-nos a ells.

A través d'una islamofòbia compartida i un desig de controlar a l'Orient Mitjà i Àsia occidental, l'Estat d'Israel fa causa comuna amb els cristians fonamentalistes i altres que criden a la destrucció dels jueus. Junts, criden a la persecució de musulmans. Aquesta promoció conjunta d'islamofòbia serveix per a demonitzar a la resistència contra la dominació econòmica i militar d'occident. Continua una llarga història de col·lusió amb règims repressius i violents, des d'Alemanya nazi fins al règim d'apartheid de Sud-àfrica i les dictadures reaccionàries al llarg de Llatinoamèrica.

El sionisme sosté que la seguretat jueva depèn d'un estat jueu altament militaritzat. Però l'Estat d'Israel no contribuïx que els jueus estiguen segurs. La seua violència garanteix inestabilitat i por per als qui estan dintre de la seua esfera d'influència i posa en perill la seguretat de totes les persones, incloent als jueus, molt més enllà de les seues fronteres. El sionisme voluntàriament coludí per a crear les condicions que van dur a la violència en contra dels jueus en els països àrabs. L'odi que la violència i dominació militar israelianes generen cap als jueus que viuen a Israel i en altres llocs és usat per a justificar més violència sionista.

Ens comprometem a: Rebutjar el llegat colonial i la seua expansió progressiva.

En el moment que el moviment sionista va decidir construir un Estat jueu en Palestina, es va convertir en un moviment de conquesta. Igual que les conquestes imperials i les ideologies genocides de les Amériques o d'Àfrica, el sionisme comporta la segregació entre les persones, la confiscació de la terra, la neteja ètnica i la implacable violència militar.
Els sionistes van treballar de comú acord amb l'administració colonial britànica en contra dels habitants originaris de la regió i les seues legítimes esperances de llibertat i autodeterminació. L'imaginari sionista d'una Palestina "buida" i desolada justificà la destrucció de la vida palestina tal com anteriorment aquest racisme va justificar la exterminació dels autòctons nord-americans, el tràfic transatlàntic d'esclaus i moltes altres atrocitats.

Des de la progressiva expansió de les colònies fins a la construcció del Mur del Apartheid israelià, el compromís amb la dominació colonial de l'Estat d'Israel imprimeix la seua marca de destrucció ambiental i del paisatge físic de Palestina. Davant la falla de les seues polítiques per a acabar amb la resistència palestina l'Estat d'Israel ataca amb més i més violència amb polítiques que, quan són dutes a la seua màxima expressió, apunten al genocidi. En Gaza, l'estat israelià impedeix l'accés al menjar, a l'aigua, electricitat, ajuda humanitària i subministraments mèdics com un arma dirigida a les bases mateixes de la vida humana.

L'Estat d'Israel, que una vegada va ser vehicle per a l'atac britànic i francès contra la unitat i la independència àrabs, actualment és un soci menor en l'estratègia dels Estats Units i els seus aliats pel control militar, econòmic i polític, de dominació, específicament de la regió estratègica de Mig Orient / Sud-oest Asiàtic. El perill d'una guerra nuclear a través d'un atac nord-americà/israelià contra Iran ens recorda que l'estat d'Israel és una bomba atòmica que ha de ser desmantellada urgentment per a salvar les vides de totes les seues víctimes actuals i potencials.

Ens comprometem a: Desafiar a les organitzacions sionistes.

Més enllà de concretar la creació de l'Estat d'Israel, el sionisme va determinar la seua política internacional d'antagonisme i dominació militar cap als seus veïns i va establir una sofisticada xarxa global d'organitzacions, grups de pressió política, empreses de relacions públiques, clubs en universitats i escoles per a perpetuar les idees sionistes en les comunitats jueves i el públic en general.

Milers de milions de dòlars americans fluïxen anualment cap a l'Estat d'Israel per a sostenir l'ocupació i el seu exèrcit sofisticat i brutal. La màquina de guerra que financen lidera la indústria global d'armes, minva els recursos anhelats per un món que desesperadament necessita aigua, menjar, assistència mèdica, habitatge i educació. Europa, Canadà i les Nacions Unides, mentrestant, donen suport la infraestructura d'ocupació sota la disfressa d'ajuda humanitària per a la població palestina. Junts, els EUA i els seus aliats, cooperen per a fer més profunda la dominació de la regió i acabar amb els moviments populars.

Una xarxa internacional d'institucions i organitzacions sionistes dóna suport els assentaments jueus militars i militants amb fons directes. Aquestes organitzacions també proporcionen el suport polític necessari per a legitimar i promoure polítiques i programes d'ajuda. En cada país, aquestes organitzacions censuren les crítiques a Israel i tenen en la mira a persones i organitzacions a través de llistes negres, violència, vandalisme, empresonament, deportació, acomiadaments i altres privacions econòmiques.

Aquestes organitzacions faciliten la difusió de la islamofòbia. Toquen els tambors de guerra en l'exterior mentre pressionen per una legislació repressiva en els seus països. En Estats Units i Canadà, les organitzacions sionistes van ajudar a promoure la legislació "anti-terrorista" convertint tot esforç organitzat per a donar suport al boicot, retir d'inversions i sancions contra l'Estat d'Israel, o per a donar suport organitzacions palestines, iranianes, iraquianes, libaneses i musulmanes, en subjectes a perseguir acusant-los d'ajudar al terrorisme i cometre traïció. Tant a Europa com als EUA, organitzacions suposadament "jueves" són les primeres a exercir pressió per a entrar en guerra amb Iran.

Estan apareixent fisures en l'edifici del sionisme així com en la dominació mundial mateixa dels Estats Units. En la regió, la resistència extraordinària per part de Palestina i Sud de Líban en contra de l'agressió i ocupació israeliana i nord-americana segueix en peus, a pesar dels recursos limitats i moltes traïcions. El moviment de solidaritat amb el poble de Palestina i la confrontació amb la política dels Estats Units i Israel està cobrant ímpetu en el món. En Israel, aquest ímpetu ho veiem en el dissentiment creixent, que afavoreix les condicions per a reprendre dos llegats dels anys ’60: Matzpen, una organització israeliana palestina i antisionista jueva i el Partit Mizrahi Panteres Negres. Podem agregar un creixent rebuig per part dels joves a participar en la conscripció obligatòria de l'exèrcit.

Dintre dels governs i les discussions públiques als Estats Units i Europa, el cost del suport incondicional cap a l'estat d'Israel està sent qüestionat cada vegada més. Israel i EUA busquen nous aliats en el sud global perquè s'uneixin a les seues conquestes econòmiques i militars. La relació creixent entre Israel i l'Índia és un exemple ombrívol d'això. En compartir un interès en el control polític i el guany de capital per a uns pocs a costa de molts, l'elite a Índia i les d'Àsia Occidental i Orient Mitjà, es troben de connivència amb l'economia i l'agenda militar occidental en la regió.

La propaganda de la guerra global occidental contra el terror repercuteix en la islamofòbia i és requerida i promoguda per l'elite índia; Aprofita aquesta oportunitat per a reprimir severament la disensió en règims d'Orient Mitjà així com Àsia del sud i Àsia occidental. No obstant això, sorgeixen aixecaments populars basats en les riques històries de lluita anticolonial desafiant, i en última instància, enderrocant aquesta aliança.

Juntament amb els nostres aliats, vam intentar contribuir a ampliar aquestes fisures, fins que el mur caiga i l'Estat d'Israel siga aïllat com ho va ser Sud-àfrica durant l'apartheid. Prometem emprendre la batalla en contra d'aquestes organitzacions que pretenen parlar per nosaltres i derrotar-les.

Ens comprometem a: Estendre la nostra solidaritat i el nostre treball per la justícia.

Comprometem els nostres cors, les nostres ments i les nostres energies polítiques per a donar suport al moviment vibrant i divers de resistència del poble palestí i a enfrontar les injustícies de les quals els països on vivim són responsables.

Donem suport inequívocament el dret de tornada palestina. Cridem al desmantellament de la llei israeliana racista de la tornada que privilegia els drets de qualsevol persona que l'Estat d'Israel estima com "jueva" per a establir-se en Palestina, mentre que exclou als palestins i els converteix en refugiats.

Responem sense reserves a la crida de Palestina al boicot, retir d'inversions i sancions contra l'Estat d'Israel.

Donem suport l'exigència de l'alliberament dels presos polítics palestins i d'acabar amb els empresonaments de líders polítics, dones, nens i adults palestins com mètode de control i terror.
No és la nostra tasca prescriure el camí que el poble palestí ha de prendre per a definir el seu futur. No pretenem substituir les nostres veus per les d'ells. Les nostres estratègies i accions sorgiran de les nostres relacions actives amb qui estan involucrats en la gamma de lluites d'alliberament dintre de Palestina i en la resta de la regió. Donarem suport la seua lluita per sobreviure, mantenir-se ferma i avançar en el seu moviment el millor que puguin, en els seus propis termes.

Som copartícips dels vibrants moviments populars de resistència del nostre temps que defensen i enalteixen les vides de totes les persones i la del planeta mateix. Som copartícips dels moviments que lideren els més afectats per la conquesta de l'imperi, l'ocupació, el racisme, el control i l'explotació global de persones i recursos. Defensem la protecció del món natural. Defensem els drets dels pobles autòctons a les seues terres i a la seua sobirania.

Defensem els drets dels immigrants i refugiats a la lliure circulació i seguretat a través de les fronteres. Defensem els drets dels treballadors - incloent als treballadors immigrants introduïts a Israel per a reemplaçar tant la mà d'obra palestina com la mizrahi - a la justícia econòmica i a l'auto-determinació. Defensem els drets a la justícia racial i a l'expressió cultural. Defensem els drets de les dones i els nens i de tots els grups explotats a ser lliures de subjugació. I defensem els drets universals a l'aigua, a l'alimentació, l'habitatge, l'educació, els serveis de salut i a viure sense violència - l'única base sobre la qual la societat humana pot sobreviure i florir.

Ens comprometem a donar suport la justícia per a guarir les ferides ocasionades per la imposició i el funcionament de la dominació colonial en Palestina i en la resta de la regió; els traumes de l'opressió europea de jueus que el projecte sionista està explotant; les pors i privacions sofertes a través d'anys de vessament de sang; les manipulacions de la cultura i els recursos usats per a explotar als jueus mizrahi i per a separar-los dels palestins; i la progressiva massacre, violació i despulla del poble palestí.

La justícia per la qual treballem ha de ser construïda per tots al llarg de Palestina, incloent Israel i pels refugiats palestins, la lluita dels quals per la seua autodeterminació pot dur a la igualtat i la llibertat de tots els quals viuen allí i en les terres circumdants.

Et cridem perquè t'unisques a nosaltres.

Aquestes promeses requereixen la construcció d'un moviment jueu internacional unit que desafie al sionisme i la seua pretensió de parlar en nom de tots nosaltres. Davant un adversari internacional, no és suficient treballar localment, o fins i tot nacionalment. Hem de trobar formes per a treballar junts a través de fronteres, distàncies, sectors i idiomes. Existeix la possibilitat per a moltes iniciatives i organitzacions, establertes i noves, per a treballar independentment i conjuntament, en suport i col·laboració mútues.

Estàs en contra del racisme en totes les seues formes? Llavors et cridem perquè t'unisques a nosaltres per a acabar amb l'apartheid israelià.

Dónes suport la sobirania i els drets a les seues terres dels pobles autòctons? Llavors et cridem perquè t'unisques a nosaltres en la defensa de la sobirania i els drets dels palestins a les seues terres.

Creus que totes les nostres vides depenen de la sustentabilitat econòmica i ambiental? T'enfureix el robatori i la destrucció dels recursos del planeta? Llavors et cridem perquè t'unisques a nosaltres per a detenir la destrucció de l'agricultura i la terra palestina, el seu robatori i el de l'aigua i la destrucció dels seus llogarets i plantacions.

Busques acabar amb les guerres infinites pel petroli i la dominació dels Estats Units i els seus aliats? Vols acabar amb les cultures militaritzades, la conscripció dels nostres joves i el saqueig de recursos per a finançar exèrcits en lloc de les necessitats de la vida? Llavors et cridem perquè t'unisques a nosaltres per a desmantellar una peça decisiva de la maquinària de guerra global.

Desitges desvincular-te de la neteja ètnica de Palestina per part de l'Estat d'Israel i de la destrucció de la història, la cultura i el seu autogovern? Creus que no hi ha pau sense justícia? T'enfureix i t'entristeix que l'holocaust jueu estiga sent usat per a perpetrar altres atrocitats? Llavors et cridem perquè t'unisques a nosaltres per a acabar amb el colonialisme sionista.

Perquè totes les persones del planeta visquen amb seguretat, justícia i pau, el projecte colonial Israelià ha d'arribar a la seua fi. Nosaltres joiosament assumim aquesta tasca col·lectiva de soscavar un sistema de conquesta i saqueig que ha turmentat al nostre món des de fa massa temps.Font: http://www.ijsn.net/atranslation/230/ ( International Jewish Anti-Zionist Network )