dimarts, 20 de gener del 2009

Riot GRRRL



Sempre he sentit el màxim respecte cap a la gent de Comú. Aquest projecte de distribució, edició i contrainformació que ve funcionant a Castelló de La Plana des del llunyà 1993 ha demostrat, al llarg de tota la seua trajectòria, ser un autèntic referent per a totes aquelles que, al País Valencià, ens ubiquem a l'esquerra de l'esquerra dels homes i de déu (que deia aquell grup hardcore).

Tot i que a ma casa conserve una col·lecció dels seus dossiers 'Críti(cs)', feia temps que no em trobava amb alguna de les seues produccions. Fins avui, que m'ha arribat el seu fanzine n.1. I vés per on, que m'ha semblat (com era d'esperar) una iniciativa brillant. Per això us vull parlar d'ella.

Després de fer un diagnòstic aproximatiu a l'escena alternativa castellonenca, la gent de Comú ha detectat un buit important: no hi ha referències publicades entorn a eixe moviment des d'una mirada femenina. I és que, potser en altres llocs es dóna una circulació de materials que trenquen amb la visió normativa i hegemònica masculina de forma més habitual (publicacions i zines de temàtica feminista, punk, de suport a grups de xiques, etc.) però a La Plana cal cobrir eixe espai, en consonància, d'una banda, amb la progressiva participació de xicones a diferents grups musicals propers, i d'altra banda, amb la configuració de la Xarxa Feminista de La Plana, a partir dels grups de Dones en Lluita i Dones de Negre dins el Casal Popular de Castelló.


Així doncs, aquest fanzine suposa una brillant aportació a l'escena antagonista des de dues perspectives: no sols com una manera d'obrir canals de difusió i participació activa dins dels col·lectius, els grups musicals, etc., reivindicant i assumint de forma transversal les lluites que practiquen col·lectius propers, sinó també com una forma de compromís quant a difondre models o referents que trenquen amb el paradigma hegemònic, habitual tant als mitjans de comunicació de masses com als de caire alternatiu.

El fanzine n.1, amb una curada presentació, parteix d'una entrevista col·lectiva a fèmines que formen part de l'escena punk i hardcore local, com són Amparo (Husmo), Anna (Agraviats), Isa (Gargamboig) i Irene (Contratempo) i segueix amb una altra entrevista múltiple, una miqueta més heterogènia i difusa, a dones de diferents procedències geogràfiques vinculades a diferents grups, publicacions o col·lectius. Concretament a Hèlena (Setmanari Directa), Sabela (Guerrilha Distro), Pepa (Criatura & Visión Túnel), Suca (Ki Sap), Taína (Cojoba), Born to hate, Elena (Clitocore), Marta (Aht Ez!) i Andreea (Ladyfest & Indymedia Romania). A continuació hi ha un article sobre la pròpia Xarxa Feminista de la Plana; una reflexió entorn a la participació limitada de les dones en el moviment autònom de l'illa de Mallorca, que potser aprofitada per analitzar altres indrets i escenaris; una aproximació a l'anomenat 'ciberfeminisme' i una mirada retrospectiva al fenòmen 'Riot Grrrl', així com un grapat de ressenyes de llibres, fanzines i música.

En definitiva, us recomane que es feu amb un exemplar. Si voleu saber com aconseguir-ne un, cliqueu ací.