dimecres, 18 de febrer del 2009

Escola de Pensament Crític


Le Monde Diplomatique i l'Ajuntament de Burjassot posen en marxa l'Escola de Pensament Crític per fer front a l'actual efecte globalitzador del pensament únic.

El dimarts va ser presentada en societat. L'alcalde del municipi de Burjassot, junt a Ferran Montesa, director de l'edició espanyola de Le Monde Diplomatique van explicar, en roda de premsa, els detalls d'aquesta interessant iniciativa que tindrà la seua seu a la ciutat dels Sitges del municipi de l'Horta Nord i que serà inaugurada en el Centre Cultural Tívoli, el proper 23 de febrer, a les 19:30 h, amb la presència d'Ignacio Ramonet, director i president d'aquesta publicació.

La presentació d'aquest projecte en el qual han estat treballant més d'un any l'Institut Municipal de Cultura i Juventut de Burjassot i la Fundació Mondiplo, va començar amb la intervenció de Ferran Montesa, relativa al perfil, la voluntat i els objectius que persegueix l'Escola de Pensament Crític: "ofrecer alternativas de pensamiento, respuestas así como vías de discusión y análisis de la realidad actual, que se mueve por los mandamientos y los efectos del llamado Pensamiento Único impuesto, a su vez, por los poderes fácticos e instituciones no votadas y consolidado por los grupos de comunicación imperantes al uso".

Així, l'Escola neix "para deshacer el discurso del Pensamiento Único que, aceptado como verdadero, hace que sean sus grandes decisiones y no las decisiones personales nacidas del análisis y la participación, las que decidan sobre nuestras vidas inmersas, en el vertiginoso ritmo de la globalización".

Amb un programa itinerant, de caràcter internacional i basant-se en la investigació i l'anàlisi, l'Escola pretén "identificar, pues, las principales herramientas y elementos que harán posibles otras formas de analizar y abordar la realidad y el mundo en que vivimos a partir de conceptos como la ecología democrática o la información ecológica".

La seua vocació és la de ser una vertadera escola, les classes i conferències de la qual es desenvoluparan a cavall entre el Centre Cultural Tívoli i la Casa de la Cultura de Burjassot, al llarg d'un curs que comptarà amb les ponències d'intel·lectuals de reconegut prestigi com Danielle Mitterand, Edgar Morin, Emir Sader, Ricardo Petrella, Tariq Ali, Joao Pedro Stedil o José Bové, destacat activista dels moviments antiglobalització, qui començarà el cicle de ponències el proper 27 de febrer.

La via per a inscriure's a l'EPC estarà activa a la web http://www.fundacionmondiplo.org/ a partir d'avui, 18 de febrer, sent gratuïta l'assistència a la ponència d'Ignacio Ramonet i amb un cost de 10 euros (si ets estudiant o t'inscrius abans que acabe el mes), de 20 (si ets estudiant però t'inscrius a partir d'eixa data) o de 40 (si no ets estudiant i ho fas a partir d'eixa data).

Acabades les ponències, que seran gravades en vídeo, així com la transcripció dels textos i altres arxius multimèdia que es generen al llarg de les sessions, estaran al servei de les persones inscrites que, a més, tindran dret a un descompte en la subscripció a Le Monde Diplomatique versió espanyola.

2 comentaris:

Juan E. Tur ha dit...

S'apuntarem? Jo ja ho tinc entre les coses que revisar.

aurora ha dit...

Em sembla una molt bona iniciativa, i crec que per 20 euros, paga la pena poder escoltar a eixa penya i accedir als materials. Segurament ens trobem allà, doncs.