diumenge, 30 d’agost de 2009

Conferència del professor Vicenç Navarro en la UIMP

Vicenç Navarro ha estat Catedràtic d’Economia Aplicada en la Universitat de Barcelona. Actualment és Catedràtic de Ciències Polítiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra , a més de professor de Polítiques Públiques en The Johns Hopkins University (Baltimore, EUA) on ha impartit docència durant 35 anys. Dirigeix el Programa en Polítiques Públiques i Socials patrocinat conjuntament per la Universitat Pompeu Fabra i The Johns Hopkins University. Dirigeix també l’Observatorio Social de España.

Ha assessorat a les Nacions Unides, a l’Organització Mundial de la Salut i a molts governs incloent: el govern d’Unitat Popular de Xile, el govern cubà (en la seva reforma sanitària), el govern socialdemòcrata suec, el govern socialista espanyol, els governs tripartits i “d’entesa” catalans, així com al govern federal d’EUA, havent estat membre del grup de treball sobre la reforma sanitària de la Casa Blanca dirigida per Hillary Clinton. Les seves àrees d’investigació son: Economia Politica, Estat del Benestar i Estudis Polítics. Ha publicat extensament (24 llibres traduits a diversos idiomes) essent els més recents el Subdesarrollo Social de España: Causas y Consecuencias. Anagrama i Neoliberalism, Globalization and Inequalities. Baywood. En 2002, va rebre el premi d’assaig de la Editorial Anagrama pel seu llibre Bienestar Insuficiente, Democracia Incompleta. De lo que no se habla en nuestro país.


El passat 27 d'agost va impartir una conferència magistral a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo. En ella, el doctor Navarro analitza l’impacte de les crisi financera i econòmica a l’Europa Social, assenyalant que el deteriorament de la protecció social que està ocorrent a la Unió Europea és l’expressió màxima del que ha estat ocorrent des dels anys vuitanta, conseqüència del domini liberal existent en les institucions de l’establishment europeu. També assenyala com les institucions de la UE i les polítiques que promouen han de canviar-se substancialment per a millor respondre a tals crisis. Us deixe el vídeo:Podeu accedir a la versió íntegra (amb text complet i diapositives ací).