En topetar-me amb la notícia de que s’estava preparant un remake ianqui (quina mania més lletja tenen!) de la pel·lícula alemana “Das Experiment”, vaig decidir-me a veure aquesta última, que tenia pendent des de feia temps. I el seu visionat, que recomane fervorosament, ha tingut un fort impacte en mi.
El llargmetratge, de 2001, suposa el debut cinematrogràfic d’Oliver Hirschbiegel i està basat en la novel·la “Black Box”, de Mario Giordano, que alhora està inspirada en el famós “Stanford Prison Experiment”, realitzat l’any 1971 a Stanford, Califòrnia, consistent en internar una sèrie de voluntaris en una presó simulada, la meitat com a guàrdies i la meitat com a reclusos, i analitzar el seu comportament sota la situació de privació de llibertat. La veritat és que abans de veure “Das Experiment” desconeixia l’existència d’aquest experiment de psicologia social sobre la condició humana, perquè al cap i a la fi i per molt que s’utilitze terminologia científica, del què es tracta és d’això. Sempre es tracta d’això.
Investigant sobre el tema, m’he trobat un treball molt interessant que compara la pel·lícula amb l’experiment original. Tot i que no compartisc algunes de les seues conclusions, el ben cert, és que l’exposició és brillant. Per això us l’enllace:
http://criminet.ugr.es/recpc/08/recpc08-06.pdf
No deixeu de veure la pel·lícula. I si us produeix el mateix impacte que a mi, no deixeu de llegir el treball de Víctor Gómez que us he linkat. Ja em contareu...
4 comentaris:
Hola Aurora! Segueixo sense ordinador, però ja veus que, sempre que puc, aprofito per a fer visites des de la feina!
A propòsit de l'experiment Stanford, hi ha un llibre molt interessant escrit pel qui en va ser el seu director: el professor Philip Zimbardo. De fet, el llibre n'és una mena d'actualització, atès que hi parla també de la presó d'Abu Ghraib. Això sí, és un "peaso tosho": gairebé 700 planes! El tinc pendent de llegir de fa temps, i ara també tinc ganes de veure "Das Experiment". Aviam si m'animo! Aquí en tens la referència:
www.paidos.com/ficha.aspx?cod=52124
Hola Ivan, quina gràcia! Ara tens dos noms! Jeje... Com sempre, un plaer tindre't per ací, amb les teues interessants recomanacions. Recordes quan em parlares d'aquell llibre de Vergès? Doncs ja n'he aconseguit un exemplar i és el proper que llegiré.
Aquest de Zimbardo també té una pinta brutal i editat en Paidós... no sé, com que li dona un àurea distinta. M'agrada tot el que he llegit d'eixa editorial. Molt bona idea la de reactualitzar el tema amb lo d'Abu Graib, de fet, era inevitable pensar en aquest cas després de la pel·lícula, així que m'alegre que l'home encara no s'haja mort i puga dir la seua.
Moltes gràcies per la referència i espere que soluciones el teu problema amb internet aviat!
Una abraçada!
Crec que abans m'agradaria llegir el llibre que la pel·lícula.
El tema de l'experiment sembla força interessant, i no se perquè, totes estes novel·les i pel·lís que intenten entrar dins de la ment humana, de descobrir comportaments... m'encanten.
Pose el teu post a favorits per recordar el llibre i buscar-lo.
Una abraçada Aurora!
Toni, per suposat, eres lliure de fer el que vullgues ;) L'ordre dels factors no altera el producte, o això em deien a l'escola...
Publica un comentari a l'entrada