dimarts, 24 de novembre del 2009

El 15% de joves entén la violència de gènere en algunes circumstàncies

Notícia publicada avui en El Mundo i que transcric per la seua importància, donat que s'ha de validar l'accés a la pàgina mitjançant contrassenya.

Quinze de cada 100 joves (el 14,6%) entenen la violència de gènere «en determinades circumstàncies», una humiliació per ací, un carxot per allà i un control de la teua faldilla i del teu escot si fa falta.

La dada ve en una enquesta del Instituto de la Juventud de España (Injuve) i es va soltar la setmana passada sense massa focus durant la presentació de Juventud y violencia de género, l'última publicació de l'organisme. No obstant això, el percentatge va tenir ahir més sort, perquè va eixir a la llum en una de les taules del Fòrum Internacional Contra la Violència de Gènere, que van inaugurar Bibiana Aído i les seues homòlogues de França, Àustria, Portugal i Xile.

La ministra d'Igualtat va enfocar el seu discurs al miler de joves que l'escoltaven des de les butaques que ella mateixa podria haver ocupat si no tinguera el càrrec que té. Als seus 32 anys d'edat, Aído va alertar als xavals del risc de les «relacions tòxiques», aquestes que comencen amb detalls com «avasallar a l'altre amb sms o humiliar-lo en públic». La ministra va recordar que el 26% de les dones assassinades en 2009 tenia menys de 30 anys i que el 40% de les ordres de protecció dictades l'any passat van ser dirigides a xiques joves, unes 50.000.

A manca de l'informe que Igualtat està ultimant sobre actituds i comportaments masclistes en edat escolar -un treball que probablement es farà públic a mitjan desembre-, les xifres que barregen violència de gènere i joventut no tenen bona pinta. Eixe 14,6% de joves -també els que superen l'edat escolar- que justifica comportaments agressius cap a la dona ha crescut en una societat que critica la violència de gènere i que tracta d'identificar actituds de dominació. Conten els experts que en ambients juvenils persisteixen les referències culturals masclistes, eixes festes de la minifaldilla o promocions de discoteca on se «sortegen xiques», iniciatives que segueixen presentant a la dona com objecte. O sèries de televisió que mantenen els rols de les relacions tradicionals, on l'home pren les decisions importants i vela per l'estabilitat. O revistes per a joves en les quals es presenten pràctiques d'«alliberament» sexual dirigides només a la satisfacció dels barons.

La persistència d'aquest tipus de models culturals ajuda a sembrar violències futures. O presents. Segons dades del Ministeri d'Igualtat i del Consell General del Poder Judicial, existeix una «sobrerrepresentació» de dones joves en l'àmbit de la violència de gènere: el 26% de les assassinades enguany tenia menys de 30 anys, però en la població espanyola les dones en eixa franja d'edat no superen el 23%.

I si 'abaixa el llindar d'anys, la cosa no millora molt. De les 49 dones mortes enguany a les mans de les seues parelles o ex parelles, quatre tenien menys de 20 anys. Unes 5.000 xiques que no han complit els 20 presenten denúncies per maltractament cada any, i unes 1.000 ni tan sols són majors d'edat. Eixes dades els va refrescar ahir Juventudes Socialistas, «estupefacta» davant la sentència de l'Audiència Provincial de Cantàbria que afirma que un «enamorament propi d'adolescents, sense projecte de futur, no pot equiparar-se a la relació de parella que exigeix el Codi Penal perquè puga parlar-se de violència de gènere».

La resolució, donada a conèixer la passada setmana, també desinflà a la ministra Aído. «Hi ha sentències que desanimen. Són producte d'una falta de formació de les persones que interactuen amb les víctimes de la violència de gènere», va dir a la Ser.