divendres, 27 de novembre del 2009

La tortura en els contes de Víctor Montoya

El tema de la tortura, en temps que el clam popular demana que els ex dictadors sud-americans siguen jutjats pels seus delictes de lesa humanitat, torna a ser un punt de suport per a no oblidar el passat ni repetir la història. En aquest cas, els contes de Víctor Montoya (La Paz, Bolívia,1958), són una clara denúncia i protesta contra els crims comesos en nom de la defensa de la sobirania nacional i la lluita contra la subversió comunista. L'autor, que va patir la persecució, la presó, la tortura i l'exili durant el règim d'Hugo Banzer Suárez, ha recreat la realitat dantesca de les càmeres de tortura a partir d'una experiència personal i col·lectiva, amb la intenció de rescatar la veu anònima de les víctimes i deixar un testimoniatge viu d'una de les etapes més ombrívoles de la història d'Amèrica Llatina.

Dies i nits d'angoixa, que revela els diversos mètodes de tortura que van usar les dictadures militars sota el marc de la denominada Operació Còndor, va obtenir el Premi Nacional de Conte de la Universitat Tècnica de Oruro, en 1984. A més, segons la crítica especialitzada, amb aquest escriptor ingressa el tema de la tortura en la literatura boliviana del segle XX.

Contes violents, impregnats de realisme i suspens, deixa constància dels atropellaments a la dignitat humana que les dictadures van cometre abans i després que se signara el document de fundació del Pla Còndor durant la Primera Reunió Interamericana d'Intel·ligència Nacional realitzada a Santiago en 1975.

El Pla Còndor, els arxius del terror del qual van ser descoberts en una comissaria d'Asunción en 1992, aconseguí una sofisticada cooperació per sobre de les fronteres entre els serveis d'intel·ligència de Xile, Argentina, Uruguai, Brasil, Paraguai i Bolívia, entrenats i encoratjats per EUA.

En l'acta de clausura de la reunió Interamericana d'Intel·ligència Nacional, es deia, entre altres coses: Iniciar contactes bilaterals o multilaterals, proporcionar antecedents de persones i organitzacions connectades amb la subversió i establir un directori complet amb els noms i les adreces d'aquelles persones que treballen en Intel·ligència per a sol·licitar directament els antecedents de persones i organitzacions connectades directa o indirectament amb el Marxisme...

Els contes de Víctor Montoya, que formen part de la memòria històrica, ens aporten dades per a seguir el judici contra els responsables de l'Operació Còndor, amb l'esperança que no queden impunes els crims ni s'oblide la memòria de les víctimes del terrorisme d'Estat.

2 comentaris:

Joan Vecord ha dit...

Molt interessant, no el coneixia. A la llibreria, malauradament, mai no n'hem tingut cap llibre, que ja és trist de dir. "Cuentos en el exilio", la seva última obra, va ser publicada a l'Estat espanyol l'any 2008 per l'editorial "Baile del Sol".

www.bailedelsol.org

Toni En Blanc ha dit...

Què fort... més mal que hi ha gent per a contar-ho i recordar aquelles barbaritats.