divendres, 16 de juliol del 2010

Percepció i realitat al País Valencià

Avui ha sigut publicada en premsa, almenys, una notícia important.

Es tracta dels resultats del darrer baròmetre del CIS que, al marge de lectures partidistes, llancen importants conclusions a tenir en compte, com per exemple la percepció estesa entre els valencians de que la economia espanyola es troba més malmesa que la valenciana. Concretament, i tal com diu El Mundo, los valencianos piensan que la «situación económica» —principal preocupación— es peor en España que en la Comunidad, una percepción chocante si se tiene en cuenta que ésta es una de las regiones donde el paro ha crecido más y donde más empleo se ha destruido. En concreto, un 76,5% de los encuestados califica como «regular» o «muy mala» la situación económica en la Comunidad, frente a un 82,3% que utiliza las mismas expresiones para España. No aniré molt lluny en l’anàlisi perquè no he tingut la possibilitat d’estudiar a fons l’enquesta, però vull observar que aquesta percepció, òbviament, contrasta enormement amb la realitat.

I per a demostrar-ho no cal anar massa lluny en el temps: ahir mateix El Mundo es va fer ressò d’un informe de l’IVIE i Bancaja on el País Valencià quedava relegat als llocs més baixos del rànking pel que fa al desenvolupament humà. I és que l’estudi, Desarrollo humano en España: 1970-2007, que segueix l’anomenat Índex de Desenvolupament Humà (IDH) –el més antic índex alternatiu al PIB per a mesurar la riquesa i establert per l’ONU- situa al País Valencià molt enrere d’altres Comunitats Autònomes com País Basc, Navarra, Castilla y León o Aragó; exactament en la mateixa posició que ocupava l’any 1980.

Hi ha, per tant, molt de treball a fer sobre la percepció social i la realitat al País Valencià, perquè pel que sembla, vivim a l'infern i ens pensem que és el millor lloc per a viure encara que ens estiguem cremant.