dimarts, 21 de setembre del 2010

La portada


(IMPORTANT! Clica sobre la imatge per a veure-la més gran)
Sembla que l'exercici de recuperació de les portades que ha fet darrerament el diari ABC ha comportat, si més no, alguna curiosa contradicció. I és que, tal i com podeu observar, s'han recuperat algunes del bàndol republicà. Aquesta, sense anar més lluny, sota la rúbrica "ABC. DIARIO REPUBLICANO DE IZQUIERDAS", consisteix en una gran foto de "Pasionaria", publicada el 18 de setembre de 1936 amb el següent peu de foto:
"Dolores Ibarruri, embajadora extraordinaria de la España que trabaja y sufre, simboliza con su nombre de lucha y con su actitud -ternura y pasión- los valores más nobles de la contienda civil que desgarra a nuestra patria"
...Sí amics, perquè la història de l'ABC és ben curiosa. Sembla que el 20 de juliol de l'any 36, i davant la confusió que regnava a Madrid, on corrien insistents rumors de què el Govern anava a incautar-se del periòdic, el seu director, L.M. de Galinsoga aconseguí entrar en contacte telefònic amb el Ministeri de Governació per a confirmar les seues intencions.
El seu interlocutor, el subsecretari de Governació, li va contestar que el periòdic devia considerar-se suspés fins a nova ordre i va aconsellar al seu personal de redacció abandonar la seu, doncs el Govern no podria respondre per les seues vides. Quan per la vesprada, en seguiment d'eixa recomanació, el personal de la redacció es disposava a desallotjar l'edifici, aquest va ser ocupat per un comitè sindical.
El periòdic passà a ser gestionat per Unión republicana, donant-se la paradoxa que l'edició de Sevilla mantenia una línia editorial totalment contrària a la de Madrid.
En acabar la guerra civil, ABC va ser entregat als seus propietaris originals i tornà a les seues essències: la defensa del conservadurisme i la monarquia.
Quines coses! Veritat?

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Bona entrada Aurora, ABC d'esquerres, la premsa es ven al poder.
Impressionant la foto de la Passionaria.
Una abraçada
Ruben

Jesús Párraga ha dit...

El mestre de castellà (6é de primària) del meu fill els ha dit als xiquets que proposaren personatges del segle XX per a fer-ne la seua biografia. Jo li vaig parlar de Dolores Ibárruri i l'altre dia torna el meu fill de classe i em diu que no pot ser, que el seu mestre no sap qui és "La Posidònia". Li ho ficaré per escrit...