divendres, 16 de novembre del 2007

Sorstalanság (Sense destí)

Ahir vaig estrenar el meu nou carnet de la Mostra. Estic molt contenta, perquè, amb el simple fet d'acostar-me a la Fundació Municipal del Cinema (a la Plaça de l'Almoïna), i portar el carnet d'identitat, puc anar als cinemes Babel una vegada al mes by the face. Si us interessa, visiteu aquesta web.

La pel.lícula que vaig veure, de títol Sorstalanság ("Sense destí", en català), està basada en la novel.la homònima d'Imre Kertész, el guionista. Kertész va néixer el 9 de novembre de 1929 a Budapest, Hongria. El 30 de juny de 1944, quan tenia 14 anys, va ser deportat a Auschwitz i posteriorment, reclós en diversos camps de concentració. Després de l'alliberament dels camps el 1945, Kertész tornà a Hongria on es va mantenir realitzant treballs físics, axí com ocasionals treballs com a periodista i dramaturg.

El 1975, Kertész va publicar Sorstalanság, la seua primera novel.la. Quan acabà el seu manuscrit, havia escrit una de les obres literàriament més importants sobre l'holocaust. Des d'aquell moment, entre 1961 i 1991 va escriure diverses novel.les més, obtenint molt d'èxit a Alemanya. Com a traductor, Kertész conta amb obres d'Elias Canetti, Sigmund Freud, Hugo von Hoffmannstahl, Friedrich Nietzsche, Joseph Roth, Arthur Schnitzler i Ludwig Wittgenstein entre altres, incloent diversos escriptors alemanys i austríacs contemporanis. És membre de l'Acadèmia Alemanya de la Llengua i la Poesia des de 1988 i va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 2002, sent el primer escriptor hongarès que ho aconsegueix.

La pel.lícula versa sobre la supervivència de György Koves, un xiquet jueu hongarès de 14 anys, als camps d'Auschwitz i Buchenwald. 100% recomanable.