dimarts, 25 de desembre del 2007

Avortament lliure i gratuït


Estem a prop d'acabar l'any 2007 i les feministes som conscients de què l'avortament lliure i gratuït, és a dir, una de les reivindicacions històriques per poder garantir el dret de les dones a disposar lliurement del seu cos, no entrarà per fi en l'agenda de les polítiques públiques i es posposarà a un eventual triomf del PSOE a les eleccions de març.

Des dels anys 70, sabem que allò personal és polític i que és necessari treure a l'arena pública les reivindicacions silenciades de tantes i tantes dones. Tanmateix, ens topem amb un greu problema: els drets de les dones comencen a formar part de la cosa pública mitjançant el joc polític i, dintre d'aquest, el joc electoral. O siga, que el sistema accepta certes demandes amb unes determinades regles de joc, prèviament establertes. És necessari doncs, que existisca una demanda (real o construïda) i que els governants estiguen disposats a donar una resposta, siga del signe que siga, però resposta al cap i a la fi.

Això vol dir que la reivindicació d'avortament lliure i gratuït s'ha de reformular per ser inserida al sistema. Cosa que ja han fet les feministes progressistes: reivindiquen una llei de terminis. Es tracta d'una proposta coherent amb el sistema democràtic de drets i llibertats públiques i amb el nostre entorn. Som conscients, no obstant, que no es tracta d'una proposta maximalista. Al terreny de la praxi es juga amb les baces que tens a mà i ara, toca mobilitzar-se per la inclusió d'una reforma de la llei d'avortament en l'agenda política. La pressió social ha de ser un dels punts forts, ja que els social-liberals han decidit que de cara a les eleccions, no pot tocar-se l'avortament i, si ens despistem, el possible triomf electoral del socialistes no conduirà tampoc a la desitjada reforma.

Sols si existeix una forta mobilització per part dels moviments socials, i especialment del moviment feminista, junt a una forta pressió de determinats sectors professionals clínics, podrem arribar a la inclusió real d'aquest tema al debat públic i a la presa de decisions.

L'avortament lliure i gratuït ha de ser un dret de totes les dones. Una llei de terminis no és una solució integral als nostres problemes, però és justa i necessària. Diversos sectors i moviments haurien d'unir-se entorn a aquest objectiu: sols així pot convertir-se en realitat.
El recurs del dia. Especial de Ca la Dona:
(Especial AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT amb els comunicats de la Xarxa de Dones per la Salut, el Comunicat de la Coordinadora de Organizaciones Feministas, el recent estudi Interrupció voluntària de l’embaràs, realitzat pels Grups pertanyents a la Coordinadora Estatal d’Organitzacions Feministes…)