dimarts, 19 de febrer del 2008

El dia després de la independència

Els habitants de Kosovo van viure ahir la seua primera jornada després de la proclamació, el diumenge, de la independència del petit país balcànic. Aquesta primera jornada com estat independent va ser un dia que es va viure més amb la mirada posada en les esferes diplomàtiques que en Pristina. I és que la qüestió kosovar provoca friccions permanents al si de la Unió Europea des de fa almenys dos anys.
Pristina i Belgrad han mantingut un diàleg condicionat per la posició prèvia d'EEUU en favor de la independència d'aquest territori sota autoritat sèrbia. El fracàs anunciat de la mediació més formal que real exercida per la UE no ha tancat una disputa comunitària de la qual no es pot fer responsable al poble de Kosovo i a la seva opció d'autodeterminació, sinó més aviat a la dificultat que té Brussel·les per a gestionar les seves qüestions nacionals pendents. Encara que també en això hi ha diferències, i així Bèlgica, confrontada a un procés de divorci entre flamencs i valons, acceptarà una declaració d'independència a Kosovo que l'Estat espanyol és incapaç de digerir.
La UE salva la cara amb una declaració que presenta la ruptura de Kosovo amb Sèrbia com «un cas aïllat» que no marca un precedent, però el debat suscitat no es resol amb acords que no buiden qüestions de fons. El gran error de la diplomàcia europea ha estat disseccionar els problemes del seu entorn natural de solució, el que, com es demostra als Balcans, no encoratja sortides basades en l'acord polític. Seria de desitjar que la comunitat internacional deixe de tractar a aquesta regió com un laboratori en el qual s'azutzen les guerres primer per a experimentar-se després amb models polítics amb forta tutela exterior. El dia després de la independència a Kosovo marca, en qualsevol cas, l'inici d'una transició l'èxit de la qual dependrà que es desactiven les actituds externes i internes més hostils, però també que s'adopten polítiques concretes per a pal·liar la fallida social alimentada per un llarg i dolorós conflicte.