divendres, 14 de març del 2008

Terrorisme espanyolista al País Valencià, 1977-2008



El blaverisme, com qualsevol moviment feixista, es caracteritza per la violència física contra les persones i entitats que s'oposen a la seua ideologia totalitària. Aquest terrorisme espanyolista de caire ultradretà fou promogut a final dels anys 70 pel GAV (Grup d'Acció Valencianista), dirigit per falangistes ajudats per Fuerza Nueva, i protagonitzà una onada particularment virulenta d'atacs i atemptats entre final dels 70 i principi dels 90.

Actualment, el GAV segueix duent a terme accions terroristes (boicot, sabotatge, col·locació d'artefactes explosius, agressions) mentre busca la captació de joves mitjançant les JJGAV (Joventuts del GAV), sobretot en el medi esportiu. Molt sovint, aquesta organització està relacionada amb altres grups, com España 2000. Fins i tot alguns militants del GAV ho són també d'E2000 alhora.

En el programa de l'organització es poden trobar accions de fonament quasi exclusivament anticatalanista i violent, com boicots a productes catalans, manifestacions, actes de sabotatge, etc. L'organització ha fet tradicionalment apologia del terrorisme en el seu òrgan intern SOM, que en l'edició especial pels seus 25 anys va reivindicar l'autoria de 25 atemptats quan aquests ja havien prescrit.

En 2006, 3 membres de l'organització JJGAV (Alejandro Esteve, Amalia Bonheme i José Luís Conejero) foren condemnats a penes d'un any i tres mesos de presó per l'assalt del Casal Jaume I de Russafa (València). La resta d'atacs terroristes, molts dels quals es veuen al vídeo, han quedat impunes.