divendres, 11 d’abril del 2008

15 anys sense Guillem Agulló

Avui fa exactament quinze anys que Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat per uns neonazis a Montanejos. Per eixa raó, Maulets ha organitzat una sèrie d’actes en homenatge del company assassinat, en una iniciativa que han volgut anomenar “any Guillem”.
Ahir va realitzar-se el primer dels actes preparats, al qual vaig assistir, i que va resultar multitudinari. Es tractava d’una xerrada al CS Terra en la qual, a més de recordar la figura del nostre company i de contextualitzar la seua mort, fent una anàlisi detallada de l’extrema dreta a la ciutat de València i a la comarca de l’Horta durant el final de la dècada del 80 i principis dels 90, així com de l’actualitat, en una mostra de solidaritat internacionalista i antifeixista, dos companys de Yesca i de la Coordinadora Antifascista de Madrid van relatar la seua experiència arran de l’assassinat de Carlos, el jove antifa que va ser també assassinat a mans d’un neonazi el novembre de l’any passat.
Especialment emotiva va ser la intervenció del pare de Guillem Agulló, que, com sempre, va demostrar ser un exemple de dignitat i de lluita per la memòria i la reparació de totes les víctimes del feixisme. I és que, tal i com ell va dir, no és possible la normalitat democràtica soterrant la memòria d’aquells que van morir a causa de la seua lluita per la llibertat i la justícia o, tal i com va formular-ho Xavier Costa, el meu professor de Sociologia General, la societat espanyola és una societat esquizofrènica i no deixarà de ser-ho fins que no hi haja reconeixement i reparació a totes les víctimes del feixisme.
És clar però, que les institucions democràtiques i els “nostres representants” no volen donar passos decidits en aquesta direcció. En aquest sentit, prompte tindrem l’oportunitat d’examinar la catadura moral dels parlamentaris valencians, doncs, tal i com va explicar Guillem Agulló pare, Glòria Marcos té la intenció de fer una proposició no de llei per a crear una convocatòria de premis per la tolerància amb el nom de Guillem Agulló, que òbviament no serà acceptada, el debat de la qual, però, ens mostrarà quin és el grau de cinisme de la classe política valenciana.
Segurament, s’argumentarà que ja hi ha una convocatòria d’aquest caire amb el nom de Broseta, la qual cosa vol dir que s’hi accepten com a bones una classe de víctimes i com a dolentes, i per tant, objectes de l’oblit més absolut, una altra classe de víctimes. Aquesta és la trista realitat. Tanmateix, mai hi haurà reconciliació si no es parteix d’aquesta base.
Demà hi ha preparats una sèrie d’actes molt potents a Burjassot, el municipi de Guillem Agulló. Us esperem a totes i a tots, no podeu faltar. Per la memòria, la reparació, la veritat i la justícia.

Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!

Podeu accedir al recull de notícies sobre l'assassinat de Guillem ací.