divendres, 18 d’abril del 2008

Entrevista a Milan Krajcà

MILAN KRAJCÀ: ACTIVISTA DE LA IL·LEGALITZADA UNIÓ DEL JOVENT COMUNISTA DE LA REPÚBLICA TXECA


"El govern txec vol il·legalitzar la tercera força política del país"



La Unió del Jovent Comunista de la República Txeca (KSM) va ser disolta oficialment i il·legalitzada per l’Estat Txec el 12 d’octubre de 2006. Quatre dies després, la KSM va rebre una carta del Ministeri de l’Interior anunciant la decisió, presa a pesar de la campanya organitzada per la KSM dintre i fóra de les fronteres txeques alertant sobre una possible il·legalització, que finalment es va produir.
Aquesta il·legalització s’emmarca en una atmòsfera de persecució anticomunista a Europa, reflectida també en l’intent de criminalització i il·legalització del Partit Comunista de Bohemia i Moravia (KSCM), just una setmana abans de les eleccions municipals en les quals aquest partit participava.
Tanmateix, la il·legalització de la KSM no ha tingut l’èxit que el govern txec esperava, ja que els joves comunistes es troben molt actius al seu país, i tampoc ha suposat la fi de la campanya internacionalista de solidaritat, que continua en marxa i que ha arribat a València. Fa uns dies va visitar la ciutat del Túria Milan Krajcà, un jove comunista txec amb el què l’AVANÇ va conversar sobre aquest greu atac a la democràcia i a la seua organització.


Aurora Mora / Xavier Martínez, València
(Entrevista publicada al darrer número de l'Avanç)


Podries fer-nos un diagnòstic de la situació política i econòmica a la República Txeca?

La situació al nostre país és de crisi política, social i econòmica, la qual cosa significa molts problemes per al poble. Per exemple ara hi ha un problema molt fort amb la destrucció del sistema de salut, amb els atacs a les Universitats i en general, contra tot el sistema social. També hi ha un problema molt fort amb la política internacional. De fet, ara la qüestió més important per al poble és la possibilitat de la construcció d’un base militar dels Estats Units al nostre país, contra la qual hi ha una gran oposició, un moviment popular molt fort i contra el govern, que recolza els Estats Units. Si el primer problema són les qüestions socials i el segon, l’orientació internacional del país; el tercer problema versa sobre el nivell de democràcia o el nivell de drets i llibertats polítiques, on vull esmentar especialment els atacs contra les organitzacions d’esquerra, tant comunistes com del moviment sindical, per exemple, contra la meua organització, la Juventut Comunista.

Parlem una miqueta de la teua organització. Com era abans de ser il·legalitzada?

Som la Unió del Jovent Comunista (KSM). Som l’organització juvenil del Partit Comunista. Crec que és important dir que el Partit Comunista del nostre país és un partit molt fort. De fet, és el tercer partit del sistema polític, amb el 15% dels vots i amb uns 80.000 militants. Nosaltres som l’organització juvenil del PC i com a tal, organitzem el jovent, els estudiants, lluitem pels drets de la majoria del jovent a les Universitats i els seus llocs de treball. A més som una organització socialista, comunista i lluitem contra el sistema capitalista i pel socialisme.

Quins van ser els moviments que va fer el govern txec per dur a terme la il·legalització de la KSM? Existia algun precedent?

En el meu país existeix una campanya molt forta i permanent orientada especialment contra el Partit Comunista. Existeixen diferents atacs contra el PC en forma de propostes per a il·legalitzar-lo. Per exemple ara tenim una proposta de llei que es discuteix actualment al Parlament i que té com a finalitat il·legalitzar totes les organitzacions i partits polítics que tinguen en el seu nom la paraula “comunista”. Però la il·legalització de la Unió del Jovent Comunista (KSM) ha estat el primer èxit de la campanya per la il·legalització del moviment comunista a la República Txeca.

Quins motius va al·legar el Ministeri de l’Interior per a la il·legalització? Creieu que hi ha altres motius diferents dels què es van anunciar?

El motiu oficial que finalment va utilitzar el Ministeri de l’Interior per a il·legalitzar a la KSM és que el Jovent Comunista té al seu programa un passatge que diu que lluitem pel socialisme i que açò significa que lluitem pel canvi de la propietat privada dels mitjans de producció a propietat pública. Ells diuen que això és un atac contra la propietat privada i per tant, contra la llei. Però això no és veritat perquè no tenim cap llei que diga que no podem lluitar contra la propietat privada dels mitjans de producció.
En la nostra opinió eixa és sols la raó oficial i crec que la vertadera raó és atacar el Partit Comunista, perquè, com vaig dir, el PC és una força molt important al meu país. En eixe sentit, s’ha d’assenyalar que la il·legalització es va celebrar solament tres dies abans de les eleccions i podem veure una connexió molt clara entre la il·legalització i els atacs contra el partit per part del govern i dels partits de la dreta.

Has comentat que un dels fronts d’activitat del Partit Comunista era el rebuig a les bases nord-americanes. Creus que això ha influit per a què el govern pro-americà actue?

Crec que sí, perquè per exemple en els atacs contra el Jovent Comunista podem veure la connexió amb el moviment contra la base militar, ja que el Jovent Comunista va ser la primera organització que va iniciar la campanya forta de resistència popular contra la base militar i ara podem veure uns resultats al voltant del 70% de la població que és contrària al govern i als Estats Units en aquest cas.
La petició del Jovent Comunista ara té com uns 150.000 signatures i es celebren una multitud de marxes, concentracions, events culturals, debats i discussions contra la base militar i és el moviment popular més fort des dels anys de la restauració del capitalisme al nostre país. I sí, nosaltres podem veure la connexió entre eixe moviment i els atacs contra els comunistes, que són la força principal d’aquest moviment.

Creieu que aquesta il·legalització va ser un cas aïllat o pel contrari s’engloba en un marc més internacional?

Crec que sí, que aquesta il·legalització de la KSM no és alguna cosa aïllada, sinó que podem veure a tota la Unió Europea diferents atacs contra el moviment comunista, socialista, sindical i d’esquerres. Una demostració d’açò que et comente és, per exemple, les resolucions anticomunistes de les institucions de la UE, com el Parlament Europeu o l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Els resultats dels quals no sols podem veure’ls ara a la República Txeca, sinó també a Hongria, on ara s’està duent el procès de la Cort contra tots els membres de la direcció del Partit Comunista dels Treballadors d’Hongria; o també ho podem veure als països bàltics, que ara hi són també a la UE, on els partits comunistes són il·legals. Bo, crec que no és una cosa aïllada i que aquest cas té una espenta forta de les institucions de la UE.

Quina va ser la vostra resposta a aquest procès d’il·legalització?

Nosaltres vam organitzar una campanya d’informació per a informar a la gent del nostre país sobre aquest cas i sobre uns altres atacs contra els drets democràtics i les llibertats. Organitzarem aquesta campanya, també vam fer una petició que té milers de signatures, el nostre partit va protestar contra açò tant al Parlament Txec com al Parlament Europeu. Vam rebre l’ajuda i la solidaritat de diferents moviments i organitzacions sindicalistes, estudiantils, culturals, etc. També va ser molt important la solidaritat que vam rebre des de les organitzacions de Veterans de la Lluita Antifeixista al nostre país. Per altra banda, hi ha una campanya internacional que es celebra en molts països d’Europa i del món, que organitza per exemple, la Federació Mundial del Jovent Democràtic i que té èxit. Molts moviments i personalitats ens mostren la seua ajuda i solidaritat, com per exemple, l’escriptor italià i guanyador d’un premi Nobel Dario Fo o altres. Com a part d’eixa campanya em trobe visitant l’estat espanyol convidat pel PCPE i per altres col·lectius comunistes, per a informar, especialment al jovent, sobre el moviment anticomunista al meu país i a la Unió Europea.

Vosaltres vau interposar una recurs davant els tribunals contra la il·legalització. Quin ha sigut el resultat?

Encara no hi ha cap resultat i ja fa més d’un any i mig des de la nostra pregunta pel procès. Encara no hem rebut cap resposta però esperem que es celebre.

Què ha suposat per als militants i simpatitzants del KSM la il·legalització? Ha hagut una campanya de repressió?

Sí. S’ha de dir que anys abans de la il·legalització molts amics, camarades i companys tenien molts problemes amb la persecució, no sols per part de la policia o de l’Estat, sinó també a les Universitats i als llocs de treball i ara açò és molt més fort. Com també és molt més forta l’agressivitat per part de la policia durant els events públics i a més, està activa la policia secreta, amb l’objectiu d’infiltrar-se, provocar i tot això. Però el més important és la campanya mediàtica contra nosaltres i contra el PC que s’utilitza per a accelerar el procès d’il·legalització del Partit Comunista.

Us heu reorganitzat amb un altre nom?

No. Nosaltres treballem com KSM. Amb molts problemes, però encara és possible treballar com a jovent comunista, especialment per l’opinió pública i per la campanya de solidaritat que s’ha desplegat al voltant de nosaltres, que bloquegen l’acceleració dels atacs contra nosaltres, tot i que no és sempre possible i quan no és possible, que és moltes vegades, hem de treballar de diferents formes, amb les nostres associacions estudiantils, culturals i tot això, però allò important és que continuem amb la nostra activitat i la nostra lluita.

Fa uns mesos un neonazi va assassinar un jove antifeixista a Praga. Creus que hi ha un rebrot de la violència neonazi a la República Txeca?

L’anticomunisme al nostre país és una part del moviment de l’extrema dreta contra la democràcia i contra les forces progressistes i en els últims anys s’ha produït un increment del moviment feixista i, especialment, del moviment neonazi. Ells celebren les seues marxes, les seues demostracions contra accions nostres i contra accions del jovent i l’agressivitat dels neonazis augmenta cada dia, la qual cosa es demostra per l’assassinat brutal d’un jove antifeixista a mans d’un neonazi. Aquest assassinat inicia una altra vegada un moviment de resistència del jovent, especialment del jovent contra neonazis i feixistes. Nosaltres, com a Jovent Comunista, lògicament participem en aquest moviment perquè és molt important lluitar contra açò.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV Digital, I hope you enjoy. The address is http://tv-digital-brasil.blogspot.com. A hug.