diumenge, 8 de juny del 2008



Fracàs absolut d’Alianza Nacional a Torrent
Els antifeixistes representen més del doble que els manifestants tot i els problemes posats per la policia

Els antecedents
Alianza Nacional va convocar una manifestació baix el lema “Por la justícia y el orden. Limpiemos Torrent”, el 7 de juny a la capital de l’Horta Sud. A l’endemà d’eixir publicat a la premsa, tots els grups polítics del Consistori, juntament amb associacions d’immigrants i veïnals, van signar un manifest contra el racisme i la xenofòbia i van instar a Delegació de Govern a que prohibira la manifestació. El delegat de govern, Antonio Bernabé, va eludir la seua responsabilitat i va contestar que no podia fer-ho, que una manifestació només podia ser prohibida per un jutge. Va ser llavors quan l’Ajuntament va posar a treballar els seus serveis jurídics i va presentar una denúncia davant la fiscalia, amb nombroses proves documentals de que es tractava d’una marxa de caire racista i xenòfob. L’escrit de contestació que va rebre l’administració local apenes un dia abans de la celebració de la manifestació parlava de que hi havia indicis de desordres públics, raó suficient per prohibir la manifestació; tasca que corresponia a la Delegació de Govern. El poder judicial, per tant, també es rentava les mans.

Mentrestant, una sèrie de veïns i veïnes del poble, agrupats baix el nom genèric d’Antifeixistes de Torrent, només assabentar-se de la notícia, van començar a organitzar una resposta popular. L’acte organitzat inicialment per aquesta xarxa de col·lectius i persones a títol individual, comptava amb les actuacions musicals de cantautors procedents de diversos indrets del món: Lucho Roa (Xile), Pablo Íñiguez (Equador), Ario (Mali) i Pau Alabajos (Torrent). Tanmateix, l’actitud obstruccionista de l’Ajuntament i la seua negativa rotunda a cedir un cadafal i un equip de so va convertir la concentració lúdico-festiva de caire multicultural programada des d’un principi en una concentració antifeixista a seques.


Feixistes VS Antifeixistes
A Torrent no es recordava un dispositiu policial semblant al que va desplegar-se ahir. Entre 150 i 200 agents van prendre els punts clau de la ciutat: les dues estacions de metro i tots els accesos a la Plaça Moralets, on estava prevista la concentració antifeixista sota el lema “Torrent per la diversitat. No al racisme. No al feixisme”.
Així, totes les persones que, des de les 18:10 hores anaven acostant-se a la concentració alternativa i en repulsa a la marxa racista i xenòfoba d’Alianza Nacional, van ser identificades pels agents de policia, que, amb l’excusa de que l’acte no estava autoritzat per la Delegació de Govern, van dispersar a molts dels assistents, a més de confiscar la pancarta amb el lema de la concentració. Finalment però, degut a que cada vegada hi anava arribant més i més gent a la Plaça Moralets, van permetre que els antifeixistes es concentraren. Pau Alabajos no va poder tocar, però sí almenys llegir un manifest que arrencà els aplaudiments de tots els assistents. En acabar de llegir el manifest, que denunciava l’historial criminal d’Alianza Nacional i la impunitat amb què gaudeix el feixisme a les nostres viles i ciutats, la policia nacional va procedir a confiscar també el megàfon.

Uns quinze minuts després, els assistents a la marxa d’Alianza Nacional, van passar per davant de la Plaça Moralets, a uns escassos vint metres, escoltant els crits de rebuig i les proclames en record dels joves assassinats Guillem Agulló i Carlos Palomino per part dels antifeixistes. Entre uns i altres, però, hi havia un corredor policial que no va permetre l’enfrontament directe. La desigualtat numèrica era ben evident: uns 50 neonazis front uns 150 antifeixistes. La victòria dels segons era clara, i així ho recull avui la premsa.
Una vegada la marxa xenòfoba va continuar el seu recorregut cap a la Plaça d la Llibertat, els antifeixistes congregats van iniciar la dispersió, però la policia va retenir-los durant almenys una hora més, amb l’excusa d’evitar desordres públics.
Per la seua banda, l’acte final d’Alianza Nacional va ser un autèntic fracàs. Juan Manuel Soria, condemnat a presó per extorsionar un capellà, va llegir un manifest deplorable davant els 50 ultres que havien acudit a la manifestació.


Però tot i que la convocatòria nazi puga qualificar-se d’absolut fracàs i que, afortunadament, més d’un centenar de persones no es deixaren intimidar per l’assetjament policial i acabaren fent de la concentració antifeixista un èxit democràtic, és molt preocupant que grupuscles perillosos com Alianza Nacional puguen marxar per l’artèria principal i alterar la normalitat d’una ciutat com Torrent, gaudint de total impunitat. En aquest sentit s’ha de remarcar l’actitud hipòcrita, lamentable i irresponsable de les institucions, especialment de la Delegació de Govern, que ha fet oïdes sordes a totes les crides que se li han fet per a que prohibira la manifestació. Mentre al País Valencià augmenten de manera preocupant les agressions neonazis i els crims d’odi, tal i com destaca el Moviment contra la Intolerància al seu informe Raxen, els nostres representants polítics els donen ales per a què es passegen pels nostres carrers amb consignes, símbols i gestos racistes. Els antifeixistes, pel contrari, són intimidats, identificats i sancionats per la policia nacional en acudir a un acte per la diversitat, contra el racisme i el feixisme. Com diria el gran escriptor Eduardo Galeano: “¡Vayan pasando señoras y señores! ¡Vayan pasando! ¡Entren a la escuela del mundo al revés!"


Aurora Mora, Torrent.

(Aquesta crònica serà publicada al proper número de l'Accent)

4 comentaris:

supersalvajuan ha dit...

¿La gente es que no tiene cosas que hacer? Escolta que no parle l'idoma de Camps.

aurora ha dit...

Mira, xicon, no sé què pretens amb eixe comentari... potser ferir la meua sensibilitat? Doncs t'assegure que per a això cal molt més, així que ja em diràs.

Alfredo Leopoldo Manfredi Torrecuadrada ha dit...

Olé, eixe temazo de Reincidentes en plan flash back..
Ja, ja, l'idioma de Camps diu. Camps no te idioma supersalvajuan, "mi gramática es cristo", que deia un papa fa segles.

Paco ha dit...

BOna crònica i temàs espectacular dels Reincidentes.

Si estem units davat aquestes rates, guanyem segur. Beset