dilluns, 22 de juny del 2009

Sí a l'Avinguda del País Valencià

Des del Col·lectiu Safranar trobem absurda la pretensió de la nostra alcaldessa de canviar el nom a l'artèria principal del nostre poble, l'Avinguda del País Valencià. Entenem que es tracta d'una denominació ja plenament consolidada en la vida social torrentina i que no pot crear rebuig més enllà de certes mentalitats retrògrades que són molt minoritàries. De fet, en aquest mateix sentit, ens ha sorprés molt la iniciativa de l'alcaldessa, ja que no pensàvem que fóra possible, entre altres qüestions, perquè María José Català ja s'havia manifestat diverses vegades en premsa contrària a obrir un debat que, ella mateixa assegurava, no estava entre les prioritats de cap torrentí.
Així doncs, no podem fer una altra cosa que jutjar aberrant el fet que s'òbriga una qüestió quan el nostre consistori està a punt de tancar per vacances i només queda un plenari abans que l'estiu deixe en quarantena la política torrentina. En aquest sentit, denunciem que no trobem altra explicació a la tria de les dates per a la consulta popular que el fet que d'aquesta manera es pot silenciar i fer passar d'amagat un tema espinós que només aconsegueix que acontentar a les bases més radicalitzades del partit a què pertany qui ostenta el comandament del nostre consistori. I tot açò amb una voluntat obscurantista que ha fet que ni tan sols els grups municipals amb representació a l'Ajuntament, PSPV i Bloc, se n'hagen assabentat. Com nosaltres, ho han llegit a la premsa.
De fet, en cas que Torrent fóra un poble acostumat a la política participativa i les dates previstes hagueren estat unes altres en què la ciutadania no viu en el descans d'unes merescudes vacances, podríem entendre la iniciativa. Però no és així. L'alcaldessa ha anunciat la consulta només una setmana abans que s'òbriga el període de vot i anteriors experiències de participació al nostre poble han estat -per dir-ho suau- ridícules. L'única que podem assenyalar és aquella que volia posar a debat la ubicació de l'hospital i que només va arribar a rebre 6 vots, cinc d'ells de familiars de l'alcaldessa, i que a més va costar al voltant de 45.600 euros. Així doncs, es perverteix la idea de participació ciutadana en un aspecte que, repetim, només respon a una voluntat d'imposar una ideologia retrògrada que pensàvem que havia perdut la centralitat a Torrent. La nostra alcaldessa entra, així, en una espiral demagògica perillosa. La consulta no podrà ser una altra cosa que una enganyifa. Cal crear una cultura democràtica i participativa, però el cas que ens ocupa és una palpable aberració del concepte.
Així mateix, des del Col·lectiu Safranar volem incidir en les connotacions positives que comporta l'expressió País Valencià. Més enllà de qualsevol ideologia, el terme fa referència a la voluntat d'autogovern dels valencians al llarg de la nostra història recent i, de fet, poder establir-lo al nomenclàtor torrentí el 1979 per a l'artèria principal del poble, que abans portava l'ignominiós nom d'"Avenida de los Mártires", va ser una fita que qualsevol torrentí demòcrata hauria de celebrar. Així doncs, només entenem el rebuig a aquest terme des d'unes coordenades ideològiques amb voluntat crispadora i de divisió dels torrentins. Obrir ara el debat de la denominació del nostre principal carrer no és una altra cosa que fer una crida perquè la política de la divisió i l'enfrontament caïnita s'instal·le al nostre poble. Esperem que María José Català no compartisca aquesta perillosa deriva reaccionària i retire la iniciativa.

No a la demagògia!
Sí a l'Avinguda del País Valencià com a símbol de la voluntat de llibertat dels torrentins!

8 comentaris:

Manuel Pérez i Muñoz ha dit...

Totalment d'acord. Força i determinació en la lluita. El últim pas que ens queda es perdre els carrers que s'anomenen País Valencià.

Que tal va estar el Sònar? Al final, fava de mi, no portava el teu telèfon el dia dels concerts, el vaig oblidar al compte de correu.

Toni En Blanc ha dit...

De tota manera, els torrentins tinguen la ideologia que tinguen, en general, pense que estaran d'acord en mantindre el nom, ja que forma part de les seues vides conéixer l'avinguda amb eixe nom... jo mateix que sóc d'altre poble, però que tinc estreta relació amb Torrent ja que el meu pare és d'allí, no he trobat mai rebuig de la gent a eixe nom pensaren com pensaren...

Salut!

PD: És la primera vegada que comente ja que ara tinc blog, però et seguisc des de fa temps... :)

Anònim ha dit...

ERstic d'acord amb el que es diu al post. Però no crec que la proposta de l'alcaldesa estiga feta amb ingenuitat. El PP vol arrosegar cualsevol vot de cara a les properes elecciones autonómiques, municipals i generals. Des de que va guanyar ZP no han deixat d'estar en campanya. La gent de Torrent te que fer campanya per mantindre el nom. El PP vol guanyarse el vot de la gent més de dretes, i aixó pasa per fer bandera de tots els elements ideológics que les donen vots. Català no és l'excepció, és la regla.

Anònim ha dit...

Hola!es la primera vez q comento en el blog de mi querida amiga,ahí va mi contribución:qué será lo próximo si logran cambiar el nombre,volver a poner el busto del tio Paco en el Raval?o volver a poner el monolito que habia antes en la AVENIDA DE LOS MARTIRES,emulando la cruz de los caidos para los nostálgicos,en fin donde vamos a llegar todo menos gobernar en DEMOCRACIA.

Sergi ha dit...

Senyoreta Aurora, imagine que Ricardito estarà molest pel reportatge que he tret hui sobre la seua "rentabiíssima" empresa. Però et comente una altra cosa que tinc entre mans En estos moments estic fent un treball d'investigació per a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre la importància del la blocosfera en la difusió del valencià a internet. Estic fent un inventariatge de tots els blocs fets al País Valencià o per valencians i valencianes. En un futur passaré una enquesta a tots els blocaires per conèixer les seues motivacions. Si t'interessa col•laborar només hauries de contestar a l'enquesta que us passaré a tots en un futur. Però em faria falta un correu de contacte. Si vols més informació el meu correu spitarchtreballavl@gmail.com
Si vols participar-hi enviam un correuet a esta direcció i així et pose en la base.
Salut i bon treball i a vore quan ens vem a la tertulieta que ja no vens mai.
B7s

Andrés ha dit...

Indignant! Açò és indignant! Aquesta "consulta" és un insult a la democràcia participativa! Com pot ser tan falsa??

Al meu bloc he penjat una xicoteta imatge per si te la vols copiar, ens veiem prompte!

aurora ha dit...

#M#, a mi em va passar el mateix, perquè no vaig tornar a mirar el correu... A la propera serà.

Toni, tens tota la raó. Benvingut a la blogsfera! Et linkaré ara mateix.

Anònim 1, alcaldessa i ingenuïtat són antònims. Tothom pensava que aquesta anava a ser voluble, però està dmostrant ràpidament que sap manejar-se de la manera més rastrera, com bé saben fer en el seu partit (tant assessors com polítics).

Anònim 2, et conec? Totlament d'acord amb la teua contribució, per altra banda.

Andrés, espere que sí, que siga prompte, per a organitzar una resposta contundent a aquesta provocació.

Jesús Párraga ha dit...

Espere que no li canvien el nom a l'avinguda de Torrent perquè seria una confusió total. Per cert, com collons li diuen a l'avinguda de Torrent? Perquè quant ací algú pregunta alguna adreça sempre diem "es una travessia de l'avinguda més o menys al costat de Mercadona, o de la font de les granotes, o de l'estació del metro..." Però bé, que no li canvien el nom que per al correu i les targetes de visita dels veïns i comerços de la zona seria un fer la ma... i com dieu que li diuen a l'avinguda de Torrent?