dimarts, 9 de febrer del 2010

Els escenaris de la batalla municipal en 2011

De nou torne a tirar mà de la secció valenciana -impressa- de El Mundo, aquesta vegada del passat dijous 4 de febrer, per tal d'acostar-me a un tema interessant per a qualsevol analista polític: les properes elecccions municipals. Es tracta d'una anàlisi (un tant superficial, però prou clarificadora) d'aquells escenaris on els comités electorals dels grans partits tenen els seus ulls posats de cara al 2011.



La batalla electoral de les pròximes municipals ja ha començat. El PP té entre cella i cella liquidar al PSPV del mapa polític mentre que els pupilos de Alarte esperen començar la reconquesta amb una barreja de joves candidats i referents històrics que van sobreviure al tsunami popular de 2007 . El PP parteix amb avantatge ja que ja va fer el relleu generacional en els anteriors comicis i, més conservador, ha de centrar-se a tractar de consolidar les seues últimes conquestes (Torrent, Paterna o Sagunt). No obstant això, el president provincial, Alfonso Rus, no es conforma i prepara una revolució en aquells llocs on no governa per a intentar fer-se amb més Ajuntaments. PP i PSPV són conscients de quins seran els escenaris de la batalla per les municipals del pròxim any i per a això vetllen armes:

GANDIA. La nena dels ulls del PSPV; el màxim exponent d'un govern socialista en la província de València. Raó de pes perquè els populars vulguen arravassar-se-la. Per això han blindat i acaronat al seu candidat, Arturo Torró, deixant enrere l'escisió soferta a les portes de les últimes autonòmiques llevant-los dos regidors. L'alcalde socialista, José Manuel Orego, conscient que li trepitgen els talons ha tirat la resta en el que queda de legislatura amb grans projectes com el tramvia a la mar, la Ciutat Olímpica o el Palau de Congressos Renzo Piano.

ONTINYENT. Un bonic duel tindran Lina Insa (PP) i Jorge Rodríguez (PSPV) en la ciutat més important de la Vall d'Albaida. El socialista, un dels nous nois d'Alarte, pretén seguir la progressió de les últimes municipals i llevar-li l'Ajuntament al PP, que no tindrà senzill resistir als envits del jove aspirant.

MISLATA. Un cas semblant succeïx en aquesta localitat de l'Horta Nord, on només un regidor decanta el govern a favor del popular Manuel Corredera. L'alcalde ha tingut un any complicat amb les contínues protestes dels veïns pel nou hospital, però ara sembla que agafa aire en el seu nou càrrec de diputat provincial. Va ser incorporat per Rus per a suplir la pèrdua de Francisco Chirivella.

SUECA. La capital de la Ribera Baixa governada pel tripartit Bloc-PSPV-Iniciativa serà altre dels camps de batalla. El PP confia en Carlos Ramírez (reelegit president local amb un gran suport dels militants) per a governar. Mentre, els socialistes encara tenen alguns dubtes ja que el seu nou secretari general, Casià Martorell, s'ha autodescarat per a ser el cartell electoral. Tampoc la seua dona i regidora té intenció de ser la número ú de la llista.

REQUENA. En l'interior, el PP vol recuperar el terreny perdut. Després dels intents fallits, els populars aposten per Javier Berasaluce, ara sense la tutela de Emma Iranzo, per a evitar que el socialista Adelo Montes s'aferre en el càrrec una legislatura més.

OLIVA. El PP està tocat en aquesta localitat, amb dos candidats per a liderar el partit i el ex líder local, Carlos Canet, amenaçant amb crear una nova plataforma independent com ja van fer els crítics de Gandia i Pego. Malgrat això, els populars volen lligar una alternativa forta a l'actual alcalde, el socialista Salvador Fuster. Sembla que l'elegida és Chelo Escrivà.

SILLA I XIRIVELLA. En aquestes dues localitats parteixen amb l'avantatge de tenir clars els seus referents locals: Francesc Baixauli (Silla) i Josep Soriano (Xirivella). No obstant això, en l'últim pas per les urnes (les europees del passat any) en les dues localitats el Partit Popular va ser la força més votada, traient-li nou i cinc punts respectivament. En aquest context, sembla factible que hi hagen ganes de ser el cap de cartell en qualsevol de les dues poblacions. No obstant això, la continuïtat d'Enrique Ortí no està clara a Xirivella i sembla que el diputat provincial Isidro Prieto no té clar que vullga enfrontar-se a Baixauli una altra vegada.

BOCAIRENT I L’OLLERIA. Són dues de les espinetes que té clavades el PP des de les darreres eleccions generals, quan els socialistes i els nacionalistes els van arravassar els dos governs. Per això, Rus i els seus s'han posat una xinxeta en el mapa i estan disposats a ajudar als seus candidats en tot el que puguen per a recuperar els Ajuntaments.

Es busca candidat per a una plaça difícil
TORRENT. Els socialistes no saben què fer en la tercera ciutat més important de la província. Fins i tot s'ha especulat amb la volta de l'històric Jesús Ros, una opció que no agrada a la direcció provincial. El daltabaix de les últimes eleccions encara cou i després de la marxa de Bresó, la divisió en l'agrupació municipal s'ha acrescut.

SAGUNT. En Blanqueries, l'actual portaveu i ex alcaldessa, Glòria Calero, no agrada. A més, no controla el partit a nivell local i se li està buscant un eixida per a evitar més conflictes.

PATERNA. És altre dels quebraders de cap de Carmen Martínez. El dueto Sonia Borruey-Juan Antonio Sagredo no entusiasma, però a veure qui s'atreveix a enfrontar-se a Lorenzo Agustí (PP).

BURJASSOT. La continuïtat de Cristina Subiela està en l'aire. Seguint la doctrina d'Alfonso Rus (on es perd es canvia al candidat) no hauria de repetir. No obstant això, tot pot canviar si l'actual alcalde, José Luis Andrés Chavarrías, es retira de la primera línia.

XIRIVELLA. Tampoc té clar que repetisca com a cap de cartell Enrique Ortí. Es busquen alternatives perquè els resultats de les europees (on el PP li va treure 5 punts al PSPV) es repetisquen en les municipals de l'any pròxim.

L’ELIANA. Des d'un sector del partit es demanda un canvi després de les contínues derrotes en aquest feu socialista i el relleu d'Asunción Quinzá. No obstant això, ella sembla que es resisteix a marxar-se.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, però en alguns dels ajuntaments esmentats, el Bloc Nacionalista Valencià pot dir alguna cosa. No creus? A Sueca, Ontinyent, Silla, L'Olleria...els nacionalistes valencians jugaran un paper importantíssim ja que fins i tot en alguns, els nacionalistes tenen més regidors que els socialistes. La batalla està més oberta del que sembla perquè hi ha pobles com Mislata, Paterna i el mateix Torrent (què tu coneixeràs bé) els alcaldes no gaudeixen de gran popularitat i el Psoe i alguna força més, com el BNV a Torrent, poden arribar a tenir més regidors que els populars si troben uns candidats acceptables, que no bons. Però això si, s'ha de començar a posar la maquinària en funcionament ja.
Jorsol

aurora ha dit...

Benvolgut Jorsol, gràcies pel teu comentari i benvingut a este blog. Tens tota la raó en la teua apreciació sobre l'important paper que pot jugar el Bloc en molts municipis del País Valencià, especialment perquè és en el nivell local on aquest partit és i pot fer-se més fort.
No obstant això, jo ja ho he avisat al principi: l'anàlisi és superficial i vista des de l'òptica dels dos grans partits polítics i, efectivament, hauríem de sumar moltes més variables per tal de poder aprofundir. Una d'elles és, precisament la que tu apuntes, però hi ha moltes més.
No sé, espere poder anar afegint més perspectives des d'ara fins el 2011, i podria ser, finalment un "especial eleccions". Però dependrà del meu temps i de les meues ganes.

Salutacions.