dimecres, 27 de febrer del 2008

Fotoperiodisme

Les torrentines i els torrentins estem d’enhorabona. La nostra ciutat acull dues exposicions de fotografia sensacionals. Ahir, jo vaig visitar les dues.

En primer lloc, vaig acudir a l’Espai d’Art Metropolità de Torrent (EMAT) per veure “Batecs d’un món convuls”, un projecte que mostra, a través de 100 fotografies, diversos escenaris conflictius dels últims trenta anys.

Aquesta proposta de fotografia documental reuneix deu fotògrafs de reconegut prestigi de l’Estat Espanyol, que s’han reunit per primera vegada amb l’objectiu de reivindicar la funció testimonial de la fotografia com a instrument sensibilitzador i transformador de la pròpia realitat.

Les cent fotografies que composen aquesta mostra, deu per autor, tracen un extens recorregut fotogràfic per alguns dels escenaris més castigats per la barbàrie humana durant les tres últimes dècades; un recorregut que arranca amb la Revolució dels Clavells i que conclou amb la devastadora guerra a l’Iraq, passant pels enfrontaments fratricides ocorreguts a la dècada dels 90 a l’ex-Iugoslàvia i Ruanda, per conflictes dramàticament enquistats com els d’Orient Mitjà i el País Basc, i per situacions tant desoladores i esteses com la marginació, l’explotació infantil, la violència sexista, la pobresa, la immigració, les deportacions i les mutilacions.

Una exposició que constitueix un emotiu recorregut per la geografia de les injustícies contemporànies, emfatitzant l’aportació abnegada i de gran qualitat de la fotografia documental espanyola dels últims anys. En el conjunt de les cent fotografies s’inclouen imatges cèlebres, convertides ja en autèntiques icones del fotoperiodisme a l’Estat espanyol, junt a altres pràcticament inèdites.

La segona exposició que vaig visitar, estava ubicada a la Sala d’Exposicions de la CAM, o el que és el mateix, a un tir de pedra de la primera. Aquesta porta el títol de “Reuters mira el món” i està composada per 80 instantànies. La mostra forma part d’un projecte cultural impulsat per la prestigiosa agència de notícies britànica amb motiu del seu 150 aniversari, i ja ha estat exhibida amb gran èxit a Frankfurt, Hong Kong, Istanbul, Londres, Milà, Shangai i Amberes, entre altres ciutats.

La veritat és que aquesta exposició es complementa a la perfecció amb la primera, doncs si aquella versava sobre els últims 30 anys del segle XX i els primers anys del segle XXI, aquesta retracta els esdeveniments més importants del nou mil·leni. Així s’explica a l’entrada de l’exposició: “Cap altre segle ha estat tan anunciat, publicitat, analitzat i anticipat com el segle XXI. I, no obstant això, ningú va poder preveure els tràgics successos que s´han viscut en els primers anys del mateix. Quan portem més de mitja dècada del que en el seu moment fora un nou mil·lenni i un nou segle, què es pot dir de l´estat que es troba el món? Quins són els reptes als quals hem de plantar cara a escala global, i quins són les solucions que prometen un futur més esperançador? En què consisteix l´alternança de guerra i pau? Què és l´equilibri de poders? I l´equilibri comercial? Quin paper ocupa la religió i les nostres més fermes conviccions en la vida quotidiana? De quina manera ens estem adaptant a un món globalitzat cada vegada més tecnificat? Què recordem del nostre passat col·lectiu i què podem aprendre d’ell de cara al futur?”

Dues exposicions fantàstiques, plenes d’imatges que se’t queden instal·lades a la retina i que us recomane amb fervor. A més, són debades.
--
Pd. Els fotògrafs que participen a "Batecs d'un món convuls" són:
Sandra Balsells (comissària de la mostra); Javier Bauluz; Clemente Bernad; Paco Elvira; Cristina García Rodero; Santiago Lyon; Kim Manresa; Enric Martí; Fernando Moleres i Gervasio Sánchez.
Quant a l'exposició "Reuters mira el món", aquesta és la web oficial:

5 comentaris:

Víctor ha dit...

I saps si a València ho faran?

Per cert, hem va agradar el post d'Arianna Puello. Ja l'havia escoltada però no tenia res d'ella.

administrador ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Paco ha dit...

Ostia! elimines comentaris. Jeje, estas en el teu dret, sí senyor!. Una cosa, si vaig amb el metro em queda prop l'exposició?, que he de fer?.
M'encantaria anar.

una abraçada.

aurora ha dit...

Doncs no, companys, no he suprimit cap comentari. No sé si algun hacker se m'ha colat i ha practicat la censura, però jo NO he sigut. Paraula.

aurora ha dit...

Respecte a l'exposició, Víctor i Paco, ho teniu de categoria, ja que "Batecs d'un món convuls" es troba allotjada a l'Emat, un espai que es troba al mateix edifici de l'estació de Metro nova, la de Torrent Avinguda. Només puges les escales del metro i passes el bitllet, et trobes una porta a l'esquerra que et condueix a l'exposició, a la quarta planta. Pel que respecta a l'exposició de Reuters, es troba just al carrer del costat en direcció al Vedat. Es diu C/Caixa d'Estalvis. No hi ha pèrdua. I paga la pena.