dijous, 4 de juny del 2009

Els juristes es desmarquen de Bolonya

Notícia publicada avui en Levante.

Més de 550 juristes, 80 del País Valencià, es posicionen contra el pla Bolonya i denuncien "la infantilització de l'estudiant universitari".

El manifest 'Traguem els estudis de Dret del Procés de Bolonya' duu penjat des del dilluns al migdia en Internet i compta ja amb 564 signants i 9 promotors, un total de 573 reconeguts juristes. En el text es denuncia que el Pla Bolonya "determinarà la degradació de les professions i un perjudici social irreparable", pel que sol·liciten "amb tota fermesa que els estudis jurídics siguen exclosos del procés de Bolonya i tractats amb el rigor que la seua importància requereix".

Els signants denuncien que la reforma universitària promourà "un perfil inferior de professional com mer aplicador mecànic de normes vigents". Aquesta denúncia es realitza en un moment en el qual l'àmbit judicial ha estat qüestionat en la seua presa de decisions i en la necessitat d'una justícia més ràpida i eficaç.

Es recorda en el manifest que Alemanya ha declinat, sense major transcendència, la invitació de la Unió Europea a aplicar el Procés de Bolonya, mantenint-se al marge d'una reforma que proposa reduir la llicenciatura de 5 anys a un grau de 4, en el qual el primer any es destina a estudis transversals i comuns a totes les ciències socials.

El manifest està impulsat per 9 dels 15 juristes més importants d'Espanya. García de Enterría (Administratiu) Díez Picazo (Civil), Menéndez (Mercantil) i Gimbernat (Penal) representen als màxims exponents de cadascuna de les seues disciplines. Disciplines que són a més les més importants dins de Dret. La resta de promotors són Paco Laporta i Manuel Atienza, ambdós de Filosofia del Dret i aquest últim Catedràtic en la Universitat d'Alacant; i Muñoz Machado i Tomás Ramón Fernández, que exerceixen en la branca d'Administratiu.

En la Universitat de València, dels 49 catedràtics i els 162 professors titulars, ja han signat el manifest 50, dels quals 14 són catedràtics. Entre els signants valencians es troben els juristes de major pes social en la ciutat com J. M. Baño (Administratiu), Silvia Barona (Processal), Javier Boix (Penal), Juan Carlos Carbonell (Penal), Jorge Cardona (Internacional), Fernando Cervera (Financer), Jorge Correa (Història), Carlos Esplugues (Internacional), José Luis Iglesias (Internacional), Juan Martín Queralt (Financer), Javier Orduña (Civil), Guillermo Palao (Internacional), Mariano Peset (Història) i Alejandro Valiño (Romà).

Per la seua banda, en la Universitat d'Alacant el manifest ha estat donat suport per 30 professors, la meitat dels docents de la Facultat de Dret.