divendres, 10 de setembre del 2010

1a Festa Estellesiana a Torrent


L'escriptor de la Ribera i autor, entre d'altres, de noveŀles clau com Crim de germania, Josep Lozano, va llançar la proposta a la societat civil valenciana aquest estiu: començar una tradició que, a imitació dels Burns supper escocesos, retera homenatge al que potser siga el poeta més popular valencià, Vicent Andrés Estellés. A Escòcia, cada 25 de gener, data del natalici de Robert Burns, tenen llocs sopars populars en què, a banda de tastar la gastronomia de la terra, com els haggis, hi ha l'espai per a la participació per a llegir els poemes del seu poeta nacional, per exemple l'immensament famós Auld Lang Syne, que és emprat per a cloure la vetlada.

A tota la geografia del País Valencià diversos coŀlectius n'han arreplegat el testimoni i, d'aquesta manera, hi hagué una primera onada de festes estellesianes el cap de setmana passat, en especial el dia 4, natalici del nostre poeta, amb molt bona acollida. A Torrent, però, juntament amb d'altres pobles, la 1a Festa Estellés tindrà lloc en una segona onada, en concret el proper divendres 10 de setembre.

Així doncs, el Coŀlectiu Safranar i l'Associació La Gavella han unit esforços per poder portar la festa al Museu Comarcal de l'Horta-Sud. El sopar tindrà lloc a les 21.00 hores i s'acompanyarà amb diversos plats de gastronomia tradicional, com són les coques de verdures i de llanda o l'esgarradet i l'espencat. Hi ha la voluntat que el públic siga un element actiu de la festa, ja que eixe és l'esperit i la fita que se'n vol aconseguir: que tots plegats compartim poemes en un ambient d'estima per la nostra terra, la nostra cultura i el nostre país.

A més a més, hi haurà l'actuació del cantautor Miquel Pujadó, qui porta una fèrtil i dilatada trajectòria a l'esquena, amb una experiència de més de trenta anys i un bagatge de cançons espectacular. Ara bé, l'artista terrassenc és d'esperit inquiet i sempre ha tingut present la recerca de nous camins musicant els nostres poetes, entre els quals Estellés. Precisament, de fet, estarà acompanyat pels membres de l'Associació Estellesiana Rodonors Invictes, amb qui preparen un espectacle conjunt al voltant de la figura i l'obra del poeta de Burjassot. Rodonors Invictes ja varen coŀlaborar amb el Coŀlectiu Safranar en la darrera edició del festival Cantautors a Torrent, que homenatjava la figura de Raimon, encarregant-se de llegir poemes que Estellés va dedicar al cantautor de Xàtiva.

I tot açò per només 5€ de tiquet.