dissabte, 30 d’octubre del 2010

Especial Anarquisme en Babelia

El suplement Babelia d'aquest dissabte duu en les seues pàgines un especial dedicat a l'anarquisme. Us deixe les referències en format digital, però si voleu tenir-les en paper, ja sabeu... acosteu-vos al quiosc!

Los cínicos griegos como preludio anarquista

Matar al rey

De la 'Revista Blanca' a 'Ajoblanco'

Visiones del anarquismo

2 comentaris:

Efrem ha dit...

M'he llegit el primer, i m'ha agradat tant que l'he enviat a un parell d'amics per e-mail :)

aurora ha dit...

Si? Jo també l'hi vaig enviar al meu professor de Democràcia del Màster que estic fent, i em va contestar açò (t'ho transcric per si t'interessa):
Hola Aurora,

Moltes gràcies per l'article. De fet, l'autor, Carlos García Gual, és molt reconegut dintre de la seva àrea i ha escrit molt llibres i articles relacionats amb la filosofia antiga i el món clàssic. Si t'interessa el tema, et passo alguns textos que poden oferir una mica més d'informació: en concret l'exposició que fa el professor de filosofia R. Alcoberro sobre el cinisme, i el llibre de M. Onfray dedicat també als cínics (disponible a: http://cmap.upb.edu.co/rid=1186175779109_683533738_811/Michel%20Onfray%20-%20Cinismos%20Retrato%20De%20Los%20Filosofos%20Llamados%20Perros.pdf)

La vida dels cínics està plena d'anècdotes i petites històries que eren un atac a les convencions i creences preestablertes de l'època, però que alhora convidaven a la reflexió i a preguntar-se el per què de les coses (en aquest sentit, seguien la línia de Sòcrates, el tàbac d'Atenes que incitava la gent a pensar, però d'una manera més radicalitzada). És interessant de contrastar per exemple la fe en la democràcia com a forma de govern que trobem a l'Oració Fúnebre de Pèricles (escrita per Tucídides, i que està referenciada als materials de l'assignatura) amb la reputació que tenia la democràcia en alguns cercles filosòfics i intel·lectuals: la relació entre democràcia i filosofia era tensa, sobretot després de la mort de Sòcrates (el qual, cal recordar que va ser condemnat per un sistema democràtic).

Tot i que estem parlant de fa molts segles, molts d'aquests temes relacionats amb la filosofia i la política encara són rellavants des de la nostra òptica contemporània. I un bon exemple, és l'article que esmentes (la relació entre el pensament cínic i l'anarquisme). Sempre s'aprèn alguna cosa dels clàssics!